Verzuim
Verzuim lijkt zo’n eenvoudig begrip. Je bent ziek en gaat dus niet werken. Als je weer beter bent ga je weer aan de slag.
Maar in werkelijkheid blijkt het toch niet zo eenvoudig te zijn. Als een werknemer zich ziek meldt, is het belangrijk en zinvol om uit te zoeken wat er aan de hand is. Een ziekmelding heeft altijd een aanleiding. Die is in de meeste gevallen niet alleen medisch. Gaat het om kort- of langdurend verzuim? Wat is de aanleiding van het verzuim en had dit voorkomen kunnen worden? Zijn er aanpassingen nodig, moeten er deskundigen worden ingeschakeld?
Verzuim- en re-integratiebeleid
Een groot deel van verzuim is te voorkomen. Dit door onder andere:
- vroege signalen ervan te herkennen
- mogelijke oorzaken te onderkennen en
- een veilige omgeving te scheppen, waarin werknemers zich in alle openheid kunnen uitten en serieus worden genomen.
Naast een duidelijk en helder verzuimbeleid is het van belang de taken en verantwoordelijkheden van alle schakels in het gehele begeleidingstraject helder te hebben. Zowel werkgever, leidinggevende, werknemer, HRM en de bedrijfsarts hebben een eigen taak en verantwoordelijkheid in dit proces.
Communicatie is hierbij het sleutelwoord. Voor u, als werkgever en leidinggevende, is het van belang helder te communiceren over wat werknemer van u mogen verwachten en wat u verwacht van uw werknemer. Op welke wijze u ondersteuning kunt bieden. En helder leert te onderscheiden op welke wijze sociale problemen, functioneringsproblemen, arbeidsomstandigheden van invloed kunnen zijn op het verzuim. Voorbeeldgedrag is ook een belangrijke factor.
Onnodig verzuim voorkomen
Bruijz begeleidt en adviseert u graag in dit traject om zo, samen met u, een positief werkklimaat te creëren en onnodig verzuim te voorkomen.
Het gemiddelde verzuimpercentage in Nederland is zo’n 4%. Wij gaan graag de uitdaging aan om dat percentage in uw bedrijf structureel verminderen. Neem met ons contact op.